duurzame verpakkingen

In de huidige tijdsgeest zijn bedrijven op zoek naar duurzame innovaties. Een markt waar dit goed zichtbaar is, is die van verpakkingen. Hoe vertaal je de ambities rondom duurzaamheid in de te produceren verpakkingen. Deze dienen te voldoen aan hoge kwaliteitseisen in onder meer de afbreekbaarheid en mogelijkheden voor recyclen. Het vraagt om een circulaire bedrijfsvoering, waarbij in ieder vezel van de verpakking is nagedacht over het duurzaamheidsvraagstuk. Welke materialen zijn geschikt voor een duurzame toekomst?

Duurzame oplossingen voor verpakkingen

De verpakking van een product moet afgestemd op het doel. Dit wil zeggen dat niet meer verpakking gebruikt hoeft te worden dan nodig, terwijl ook het materiaaltype passend moet zijn. Het gaat om de kleinste producten, welke op circulaire wijze verpakt worden om te voldoen aan de vraag naar meer duurzaamheid. In diverse sectoren is duurzaam verpakken een terugkerend thema. Om dit te kunnen bewerkstelligen, is een visie nodig in combinatie met een haalbaar stappenplan. Minder materiaal in de verpakking, terwijl deze ook nog herbruikbaar is en gerecycled kan worden. Dit is de essentie van een circulaire en duurzame bedrijfsvoering.

duurzame verpakkingen

Het verpakkingsbedrijf heeft hierin een centrale rol. In overleg met de klant moet niet alleen worden gedacht over een presentatie waardige verpakking, maar ook over duurzame oplossingen. Hoe realiseer je een verpakking die aansluit op het product, zonder dat hierbij materialen worden gebruikt die als niet-duurzaam worden aangemerkt? Dit is terug te vinden in maatwerk. Voor ieder product is een optimale vorm van verpakking te vinden, welke aansluit op de wensen van de klant.

Toepasbaar op alle markten

Vanuit diverse markten is er een groeiende vraag naar duurzame verpakkingsmaterialen. Dit is te vinden in onder meer maatwerk in blisters, sachets, stickpacks en meer verpakkingen die op maat te maken zijn. Vooral in de grote markten als farmacie, cosmetica en voedingsmiddelen zien we dat verpakkingen een steeds grotere rol gaan spelen. Besparen op de afmetingen, oftewel fit-for-use, zorgt voor minder verspilling. Tegelijk wordt gezorgd voor materialen die de producten goed beschermen, en welke vaker gebruikt kunnen worden. Duurzaamheid in elke vezel van de verpakking, en dat zie je terug.