puntlaser

Een puntlaser is handig voor verschillende werkzaamheden op professioneel of doe-het-zelf gebied. Benieuwd hoe een puntlaser werkt en wat voor modellen er op de markt te vinden zijn? Dan ben je bij het juiste artikel belandt! Voor verschillende werkzaamheden kunnen verschillende modellen puntlasers namelijk nog een groot verschil leveren. Het is verstandig om te weten wat jij precies wilt gaan doen en wat de verschillende modellen inhouden. Zo maak je de juiste keuze en kan je snel aan de slag om jouw klus te klaren!

De puntlaser

Een puntlaser projecteert een punt op een oppervlak door middel van een laser. Dit type laser kan erg handig zijn wanneer jij recht boven de salontafel een lamp wilt ophangen. Door de geprojecteerde punt kan jij nauwkeurig jouw werkzaamheden uitvoeren en hoef je je geen zorgen te maken over kleine foutjes waardoor je de klus weer opnieuw moet gaan uitvoeren.

Ook kan je een puntlaser in combinatie met een kruislijnlaser aanschaffen. Hierbij kan je met punten en met lijnen werken. Dit is een perfecte combi wanneer je werkzaamheden uitvoert waarbij veel nauwkeurigheid nodig is. Ook is het handig wanneer je veel uitlopende klussen doet waar verschillende soorten lasers voor nodig zijn.

Veel puntlasers zijn zelf-nivellerend. Dit betekent dat ze zichzelf waterpas maken. Zo hoef jij je hier geen zorgen over te maken en loop je geen risico op kleine foutjes. Ze zijn vrij klein en zijn dus makkelijk in gebruik voor een doe-het-zelver. Bij sommige puntlasers kan je het nivelleringsmechanisme vergrendelen. Op deze manier kan je de laser veilig vervoeren en beweegt het mechanisme niet meer. Dit is fijn om te doen aangezien sommige lasers gaan knipperen wanneer ze iets niet meer goed waterpas kunnen meten.

Voor professioneel of doe-het-zelf gebruik

Er zijn verschillende soorten puntlasers beschikbaar welke verschillen in kwaliteit. Zo heb je de goedkopere, kleinere die goed geschikt zijn voor thuisgebruik, maar zijn er ook grotere en duurdere die je eerder tegen zal komen op een bouwplaats. Vaak zijn professionele puntlasers nog nauwkeuriger dan kleinere bouwlasers voor thuisgebruik. Zo wordt er voorkomen dat er fouten worden gemaakt op de bouwplaats en een grote klus door een klein meetfoutje weer opnieuw moet worden gedaan.

De klussen die je kunt uitvoeren met een puntlaser

Zoals eerder benoemd is een puntlaser ideaal voor het ophangen van een lamp boven, bijvoorbeeld, een salontafel. Je kan nauwkeurig, op enkele millimeters na, zien waar je hem moet ophangen zodat hij precies komt waar jij hem wilt. Maar naast dat je er nauwkeurig lampen mee kan ophangen, zijn puntlasers goed voor nog meer werkzaamheden.

Leidingen doorboren of plaatsen

Een puntlaser kan erg handig zijn om leidingen loodrecht te doorboren of te plaatsen. Je wilt ze natuurlijk niet op de verkeerde plek raken en daarom is dit gereedschap echt een must in jouw gereedsschapskoffer.

Een referentiepunt maken

Ook zijn puntlasers ontzettend handig om een referentiepunt te projecteren. Moet je voor een klus precies weten welk punt op het plafond loodrecht tegenover een punt op de vloer staat? Schaf dan een puntlaser aan.