duurzame vakantie accommodatie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet alleen thuis, maar ook op vakantie. Een belangrijk onderdeel van een duurzame vakantie is een duurzame accommodatie. Maar hoe vind je die eigenlijk? En waar moet je dan eigenlijk op letten? Door een ecologische vakantie accommodatie te kiezen, zorg je ervoor dat je een positieve impact maakt op het milieu en ondersteun je lokale initiatieven. 

Wat is een duurzame vakantie accommodatie?

Voordat we je vertellen hoe je het beste een vakantie accommodatie kunt kiezen, is het misschien handig om uit te leggen wat een huis, hotel of appartement nu eigenlijk duurzaam maakt. Een duurzame accommodatie is gebouwd met natuurlijke materialen en is goed geïsoleerd (en heeft bij voorkeur zonnepanelen). Het verblijf is energiezuinig, milieuvriendelijk en ondersteunt lokale initiatieven en ondernemers. De werknemers gaan zuinig om met water en ze scheiden uiteraard hun afval. 

Hoe herken je een duurzame accommodatie?

Als je een duurzame vakantie accommodatie wilt boeken, kun je rekening houden met de eerder genoemde kenmerken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het verblijf of je informatie kunt vinden over duurzaamheid. Daarnaast kun je duurzame accommodaties ook herkennen aan een keurmerk, namelijk Green Key. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame organisaties in de toerismebranche. Om dit keurmerk te krijgen, moet je huis, hotel, appartement of tiny house voldoen aan bepaald eisen zoals het energieverbruik, afvalbeheer en watergebruik.

Duurzame hotels in Nederland

Wil je graag ecologisch reizen? Dan kun je het beste in eigen land blijven. Je vermindert de CO2 uitstoot namelijk behoorlijk als je niet het vliegtuig pakt naar je vakantiebestemming. Ook in Nederland kun je bewust en duurzaam op vakantie. Dit zijn 3 duurzame accommodaties in Nederland:

  1. Van der Valk Hotel Leeuwarden

Van der Valk Leeuwarden is al eens uitgeroepen tot meest duurzame hotel van Nederland. 

  1. Landal de Reeuwijkse Plassen

Bij Landal staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De bungalows op de Reeuwijkse plassen bevatten duurzame technologieën zoals zonnepanelen en goede isolatie.

  1. Stayokay Dordrecht

In Dordrecht vind je tiny houses gemaakt van gerecycled karton. Duurzamer kan het bijna niet, toch?