Infiltratieputten spelen een essentiële rol in stormwaterbeheer en overstromingspreventie, waardoor hun regelmatig onderhoud en reiniging een absolute noodzaak zijn voor een optimale werking. We bespreken hier hoe belangrijk deze taak is en welke stappen u kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze er op hun best blijven uitzien!

Het belang van periodiek onderhoud

Na verloop van tijd kunnen infiltratieputten vol raken met vuil en bladeren die erop zijn gevallen, waardoor de infiltratiecapaciteit aanzienlijk afneemt en de efficiëntie vermindert. Daarom moet er periodiek onderhoud plaatsvinden om deze ophopingen op te ruimen en de putten weer goed te laten functioneren.

1. Regelmatig controleren op verstoppingen

Een van de eerste stappen in het onderhouden van infiltratieputten is ze regelmatig te inspecteren op tekenen van verstopping of beschadiging, zoals vuil of sediment dat de toegangspunten blokkeert en scheuren of beschadigingen aan de randen van putten. Eventuele problemen moeten snel worden aangepakt om een effectieve werking te garanderen.

2. Infiltratieputten schoonmaken

Maak de infiltratieputten vervolgens grondig schoon door vuil, bezinksel en bladeren te verwijderen om de infiltratiecapaciteit te herstellen. Een veelgebruikte methode hiervoor is het gebruik van een hogedrukspuit om het vuil los te maken voordat het met water wordt weggespoeld.

3. Capaciteit testen

Na het reinigen is het verstandig om de infiltratiecapaciteit van putten te testen door water door infiltratieputten te laten lopen en te meten hoe snel het volledig in de grond infiltreert. Als er sprake is van een significante afname, moeten er mogelijk aanvullende maatregelen worden genomen, zoals het verbreden van putten of het installeren van extra infiltratiesystemen.

Onderhoud en reiniging zijn cruciale elementen voor de effectieve werking van infiltratieputten. Door infiltratieputten regelmatig te controleren, zorgen regelmatige onderhoudsactiviteiten ervoor dat ze efficiënt bijdragen aan duurzaam waterbeheer.