Lachgas, (N2O) was vroeger een verdovingsmiddel dat werd gebruikt bij operaties in ziekenhuizen. Distikstofoxide (Lachgas) is een kleurloos gas met een zoete geur. Het wordt gebruikt om de patiënt tijdens de operatie onder narcose te houden. Het medicijn wordt vervolgens toegediend via een beademingsapparaat. Tegenwoordig zijn er betere manieren om dit te doen, wat betekent dat het gebruik voor dit doel afneemt. Lachgas wordt tegenwoordig vooral gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Als drug werd het midden jaren negentig vooral in het uitgaansleven gebruikt. Toen een leverancier van lachgas eiste dat kopers moesten uitleggen waarvoor ze lachgas nodig hadden, verdampte de voorraad van de entertainmentwereld snel. De laatste jaren is lachgas weer populair geworden in het uitgaansleven. Toch is deze stof onwijs gevaarlijk voor het lichaam, maar blijken veel mensen dit niet te weten of begrijpen.

Wat doet lachgas met je lichaam?

Lachgas wordt ingeademd vanuit een ballon en komt  via de longen in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met stikstofmonoxide vervolgens rechtstreeks naar de hersenen en naar alle andere organen in het lichaam. Lachgas heeft een zeer slecht en deprimerend effect op het centrale zenuwstelsel. Het gas wordt wel weer gedeeltelijk uitgeademd, maar toch blijft er een deel van het gas achter in het lichaam. Dit heeft dus die grote negatieve invloed op ons lijf. Wat niet wordt uitgeademd, wordt namelijk via de nieren uitgescheiden. Het gas zal dus eerst een lange weg doorstaan door het lichaam voordat het uitgescheiden kan worden.

Zo gaat lachgas in zijn werking

Lachgas wordt dus ingeademd en uitgeademd via een ballon. Gebruikers verzamelen meestal meerdere ballonnen met hun vrienden en nemen ze tegelijkertijd mee. Als iemand lachgas heeft gebruikt en onder invloed is, kunnen de volgende effecten optreden: denk bijvoorbeeld aan een flink veranderde stemming; onwijs veel gelach (vandaar de naam);  en duizeligheid. Bij duizeligheid gaan mensen soms voor of na gebruik zitten om vallen te voorkomen. Lachgas zit in slagroompatronen. Gebruikers vullen hun ballonnen met lachgas met behulp van een slagroomspuit. Dan staan ​​er soms lege slagroompatronen op de plek waar gebruikers lachgas gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van lachgas?

Na het inademen van de ballon ervaart een persoon een kortdurende intoxicatie. Soms wordt er gelachen. Perceptie is aan het veranderen. Geluiden lijken te vertragen en vervormd te raken. Het effect begint na ongeveer 20 seconden en houdt enkele minuten aan. Omdat het over het algemeen zo’n kort effect heeft, gebruiken mensen al gauw erg veel van het gas. Dit zorgt ervoor dat er overmatig gebruik van gemaakt kan worden. Wat dus weer heel erg slecht voor ons lichaam is. Wees dus vooral verstandig en maak geen gebruik van lachgas; het kan vreselijke gevolgen hebben voor het lichaam, wat kan resulteren in de dood.