Horensia snoeien of niet

Wie kent de Hortensia niet? Een fraaie bloem die je vindt in zowel boeketten, in een vaas op tafel als snijbloem of als tuinplant. Vaak zie je de hortensia, ook wel hydrangea genoemd, in de zomer buiten in volle bloei staan. De kleuren variëren van wit, blauw, roze, rood, groen, paars en alles wat daar tussenin zit. Een schitterend kleurenpalet die ongelofelijk veel indruk doet maken. De hortensia als tuinplant is het meest bekend in Nederland en komt tot bloei in de zomer. Maar wanneer snoei je nu de hortensia? Dat is een vraag die veel gesteld wordt en daar wordt in dit artikel antwoord opgegeven.

Hortensia die nauwelijks gesnoeid hoeft te worden

Natuurlijk wil je je Hortensia in de zomer prachtig in de tuin hebben staan. Niet heel verwonderlijk, want de hortensia als tuinplant in jouw tuin is een van de blikvangers voor voorbijgangers, vrienden of familie die je op bezoek hebt. Als hortensia’s te groot worden kunnen ze gesnoeid worden. Er zijn hortensia’s die je veel snoeit, zoals het eenjarig-hout. Daarnaast heb je hortensia’s die je nauwelijks hoeft te snoeien, zoals overjarig hout. Onder overjarig hout vallen de boerenhortensia, klimhortensia en eikenbladhortensia. De verwelkte bloemen van de hortensia knip je in het vroege voorjaar weg. En als de struik te groot wordt snoei je de helft van de takken weg en een jaar later de andere helft. Zo kan je optimaal genieten van deze wondermooie bloemen met de herkenbare grote bloemknoppen.


Hortensia die regelmatig gesnoeid moeten worden

Naast het overjarig hout heb je eenjarig hout die jaarlijks terug in bloei keren. Belangrijk is dan ook dat dit soort hortensia’s veelvuldig gesnoeid moeten worden. Onder eenjarig hout vallen onder andere de Amerikaanse hortensia en pluim hortensia. Deze hortensia’s groeien snel en het is dan ook van belang dat je de takken in het vroege voorjaar stevig terugsnoeit. Door het sterk terug te snoeien zal de hortensia hetzelfde jaar weer bloeien en daardoor eveneens extra overdadig bloeien. Je verjongt hiermee de plant en bevordert het groeiproces. Het resultaat is elk jaar opnieuw een prachtig struikgewas in de tuin waar de grote bloemen duidelijk indruk doen maken.

Hortensia snoeien in het najaar?

Er wordt in dit artikel aangegeven dat je het best hortensia’s snoeien kan in het vroege voorjaar. Zo komt deze tuinplant het best tot bloei en geeft het beste resultaat. Vraag je je af of je de hortensia ook in het najaar kan snoeien? De hortensia is een winterharde plant, maar het is mogelijk om de hortensia in het najaar te snoeien. Ook is het mogelijk om de hortensia wat plantenvoeding mee te geven. Dit geeft de plant net dat stukje extra vitaliteit en kracht om in de zomer sterk tot bloei te komen. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

Horensia snoeien of niet

Snoeien van hortensia verplicht?

Wat gebeurt er als je de hortensia helemaal niet snoeit? Daar is eigenlijk niet veel vreselijks aan. De bloemen verkleuren en verwelken. En dat geeft in feite ook een mooi effect. Het is maar waar je van houdt. Dus de regel geldt dat je een hortensia mag snoeien, maar dat niet hoeft. Probeer het uit en zie wat heeft effect is en of het je aanstaat. Geen zorgen, de hortensia bloeit tenslotte gewoon weer.