een duurzame pelletkachel

Het is steeds vaker in het nieuws: houtkachels zouden voor 23% van de uitstoot van fijnstof zorgen in Nederland. Een kachel stoken kan echter ook op een verantwoorde manier. In dit artikel leggen we je uit hoe je op een duurzamere en gezondere manier toch van een traditioneel haardvuur kunt genieten.

Je huidige kachel duurzamer gebruiken

Heb je op dit moment al een (hout)kachel in je bezit? Dan wil je deze waarschijnlijk niet zomaar vervangen. Gelukkig is het ook mogelijk om je huidige kachel op een duurzamere manier te stoken. Milieucentraal zette daarvoor eerder al een aantal stooktips voor je op een rij. Stook bijvoorbeeld altijd droog hout en nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd. Laat de kachel daarnaast uit bij mistig of windstil weer, zo houd je je buren te vriend.

Elektrische kachel

Een eerste duurzaam alternatief is de elektrische haard. Deze soort kachel is, zoals de naam al doet vermoeden. volledig elektrisch. Bij deze kachels geniet je van een vlambeeld zonder dat er werkelijk rook vrijkomt. De elektrische sierhaard geeft enkel sfeer, maar geen warmte. Ideaal als je enkel op zoek bent naar een kachel voor de gezelligheid. Toch (extra) verwarming nodig? Dan zijn er ook elektrische kachels met verwarming op de markt.

een duurzame pelletkachel

Open haard laten ombouwen

De open haard is een van de minder gezonde vormen van houtkachels. De traditionele vuurkorf is een echte eyecatcher in met name oudere woningen. Wanneer je vanwege duurzaamheid een andere soort kachel overweegt, kun je je open haard om laten bouwen. Een kachelspecialist zorgt in overleg met jou voor een mooie kachel die voldoet aan al je wensen.

Pelletkachel

De pelletkachel is de laatste jaren steeds populairder geworden. Tot en met 2019 kon iedereen bij de aanschaf van een pelletkachel subsidie aanvragen bij de overheid. Inmiddels kan dit niet meer, maar dat betekent niet dat het niet loont om een pelletkachel te kopen. Zo zijn deze type kachels milieuvriendelijker dan de bekende houtkachel. De pelletkachel is in verschillende stijlen te vinden, van een luxe en modern design tot een traditioneel.

Pelletkachel kopen

Direct een pelletkachel kopen? Kijk dan eens bij Kuijt Kachels & Haarden. Dit bedrijf is specialist in kachels sinds 1881. In het assortiment vind je inbouw pelletkachels, kleine pelletkachels, pelletkachels voor buiten, speksteen pelletkachels en design pelletkachels. In de showroom in Katwijk kun je alle modellen bewonderen.