Het belang van je uiterlijk is de afgelopen eeuw steeds belangrijker geworden. Zowel mannen als vrouwen bekijken zichzelf dagelijks in de spiegel om hun uiterlijk te veranderen. Denk aan het opdoen van make-up en het trimmen van een baard. Ook de haarverzorging is in populariteit gestegen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten haarproducten voor ieder haartype. Neemt je haargroei af, dan bestaat de mogelijkheid tot een haartransplantatie. Voor veel mensen is het kaal worden een naar proces, wat gepaard gaat met gevoel van schaamte. Een haartransplantatie zorgt ervoor dat je haargroei terugkomt.

Hoe werkt een haartransplantatie? 

Voor je een haartransplantatie ondergaat, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de werking en de nazorg. Tijdens de transplantatie verwijderd de arts haarzakjes van de haarkrans achter op het hoofd, of de wenkbrauwen. Het is dus belangrijk dat je op tijd voor de transplantatie kiest, voor al het haar is uitgevallen. De arts plaatst de haarzakjes vervolgens de plekken waar de haargroei terug moet komen. De haarzakjes blijven haren produceren, waardoor de haargroei nu niet meer afneemt.

Verschillende manieren van transplantatie

Er bestaan verschillende manieren om de haarzakjes te transplanteren. De eerste is de FUE-methode. De haarzakjes worden een voor een uit de haarkrans gehaald door middel van een punch. Deze holle punch plaatst de arts over de haar, om hem zo los te maken. Dit gebeurt met de hand, om de haar zo min mogelijk te beschadigen. De andere optie is de FUT-methode. Hier haalt de arts een grotere groep haren weg, en hecht hij het donorgebied dicht. Het litteken is onzichtbaar voor het blote oog. Vervolgens haalt de arts de haarzakjes uit het donor deel en transplanteert deze op de gewenste plek.  

Goed om vooraf bij stil te staan

Het nemen van een haartransplantatie is een weloverwogen keuze die je niet zomaar maakt. Lees je vooraf goed in om te juiste beslissing te nemen. Wees van de kosten op de hoogte, en zorg ervoor dat je naar een betrouwbare arts gaat, met voldoende ervaring. Dit laatste is belangrijk, er bestaan veel artsen die je voor weinig geld een transplantatie beloven. Helaas is dit echt te mooi om waar te zijn. Een haartransplantatie is een financiële investering, maar geeft je er zelfvertrouwen voor terug. Kies je voor een arts met weinig ervaring, dan is de kans op complicaties een stuk groter. 

Het resultaat van een haartransplantatie

Het voordeel van de FUE- en FUT-methode is dat het resultaat heel natuurlijk lijkt. Doordat je eigen haarzakjes worden gebruikt, zie je na het groeien geen verschil tussen het getransplanteerde en normale haar. Door haarzakjes uit de haarkrans te nemen, groeien deze telkens terug en is het resultaat dus blijvend. Het opnieuw groeien van haar geeft veel mensen een zelfverzekerd gevoel.